Czy silikonowe formy do pieczenia zastąpią tradycyjne blachy?
- 992 Views
- Adam Koziej
- 8 marca 2021
- Pomysły
Silikonowe formy do pieczenia coraz chętniej są wybierane nie tylko przez profesjonalnych cukierników, ale również przez amatorów, kochających domowe wypieki. Korzyści z ich stosowania jest wiele. Czy jednak zdołają wyprzeć tradycyjne formy z blachy, które towarzyszyły nam od stuleci?
Kilka faktów o silikonowych formach do pieczenia
Jednym z najczęściej zadawanych pytań jest to czy formy wykonane z silikonu są zdrowe? Silikonowe formy do pieczenia, są produkowane ze specjalnego materiału, który może być wykorzystywany do kontaktu z żywnością. Dzięki czemu wykorzystywanie ich nawet w wysokich temperaturach jest bezpieczne dla ludzkiego zdrowia.
Formy silikonowe zdobyły serca miłośników pieczenia przede wszystkim swoją plastycznością. To czyni z nich wyjątkowy produkt, który ułatwił życie milionom amatorów domowych wypieków. Dzięki swojej plastyczności możemy zapomnieć o problemach z wyciąganiem ciast lub o koszmarze, kiedy kawałek naszego ciasta zostaje w foremce…
Warto zwrócić również uwagę, że formy silikonowe można stosować we wszystkich rodzajach piekarników. Są odporne na wysokie temperatury, dlatego można ich używać do wypieków w temperaturze sięgającej nawet 230 stopni Celsjusza. Dodatkowo po skończeniu wypieku nie trzeba męczyć się z ich czyszczeniem. Do powierzchni foremek nic nie przywiera, dlatego łatwo wyczyścisz ją przy użyciu gąbeczki lub w zmywarce. Jest też dobra wiadomość dla osób dbających o zdrowie. Wypieki w foremkach silikonowych nie wymagają ich natłuszczania. Dzięki czemu łatwo zaoszczędzimy kilka zbędnych kalorii.
Silikonowe formy do pieczenia vs formy blaszane
Możliwe, że niewiele osób pamięta, ale przed erą form blaszanych najczęściej używane były formy gliniane. Dziś trudno w to uwierzyć, podobnie, jak i w to, że silikonowe formy do pieczenia mogą zastąpić te blaszane. Jednak historia już raz nam pokazał, że jest to możliwe.
Niemniej, póki na rynku dostępne są oba rodzaje foremek, spróbujmy porównać ich funkcjonalność i największe różnice. Po pierwsze materiał. Blacha używana do produkcji tradycyjnych foremek z pewnością jest wytrzymała. Niemniej, po pewnym czasie ulega odbarwieniu, a pozostawiona na działanie wody będzie rdzewieć. Silikonowe formy są równie trwałe, uszkodzić je może natomiast kontakt z ostrym narzędzie, jak np. nóż.
Jedną z największych wad foremek blaszanych, jest to, że ciasta z czasem przejmują jej metaliczny posmak. Silikonowe formy nie sprawiają takiego problemu, dlatego są lepsze do przechowywania ciast i babeczek. Natomiast, dzięki temu, że forma blaszana jest sztywniejsza, lepiej nadaje się do transportu wypieków.
Bazując na powyższych faktach, trudno zdecydować, która z forem jest lepszym wyborem. Pozostaje nam oprzeć się na własnych przekonaniach i potrzebach. Najlepszym sposobem na podjęcie decyzji będzie wypróbowanie obu. Może się okazać, że oba wybory są dobre i śmiało mogą się uzupełniać podczas tworzenia domowych wypieków.
Zawsze udane wypieki
Silikonowe foremki mają jedną, szczególną cechę, dzięki której szturmem zdobywają kuchnie na całym świecie. Upieczone w nich babeczki są zawsze idealne! A kto z nas nie lubi słodkich, kolorowych i bogato zdobionych cupcake’ów?
Dodatkowo spełniają bardzo ważną rolę w zmniejszaniu liczby odpadów na świecie. W silikonowych foremkach można piec babeczki nieskończoną ilość razy, a przy odpowiednim użytkowaniu stają się właściwie niezniszczalne. Dzięki temu, foremki jednorazowego użytku powoli odchodzą do lamusa.
Silikonowe formy do pieczenia to oczywiście nie tylko pojemniki do pieczenia ciast. Z łatwością można ich używać do przygotowania pasztetów, mięs i zapiekanek. A dzięki temu, że są odporne na przywieranie, możemy zapomnieć o trudnościach związanych z usuwaniem tłuszczu z naczyń lub długiego namaczania formy. Sprzyja to budowaniu rodzinnych więzi, podczas wspólnych posiłków bez straty czasu na długie sprzątanie po gotowaniu.